Hvem er favorit til at vinde VM i skihop og hvad er kriterierne?

Hvem er favorit til at vinde VM i skihop og hvad er kriterierne?

Skihop har længe været kendt som sporten for vovehalse og modige sjæle. Det kræver alligevel en vis portion mod at læne sig ud over et skyhøjt tårn for dernæst at sætte i fuld spring på et par ski med op til 100 km i timen. Men hvad er det egentlig, der afgør udfaldet i skihop? Hvad vinder en skihopper på? Og hvilke store turneringer indeholder sporten? Det kan du blive lidt klogere på ved at læse med her. 

Barometrene der afgør udfaldet
Flere faktorer spiller ind, når dommerne afgør skihoppernes præstationer og deraf kårer vinderen i det enkelte skihop. For det første har længden på springet afgørende betydning, når det kommer til at bedømme et skihop. Jo længere et spring og jo tættere skihopperen er på den såkaldte K-linje, jo større vil muligheden være for, at vedkommende løber af med en sejr i skihop. Heraf blev rekorden i det længste spring nogensinde faktisk leveret i år. Polske Dawid Kubacki satte nemlig ny verdensrekord, da han ved sidste udgave af Firebakketurneringen fløj og landede efter hele 144 meter. Hold da op for et spring!

Foruden længden på springet spiller stil, vægt og vindforhold også ind i dommernes bedømmelse af et spring. Her ser dommerne på skønhedsfaktorer såsom positionen af skiene og hopperens positionering af kroppen. Ser det godt ud, det skihopperen laver? Er springet leveret med stil? Det er alt sammen, ting der spiller ind i bedømmelsen. Hvis skihopperens vægt er lille, vil pointene for springet sænkes en smule. Ligeledes vil medvind føre til reducerede point, mens modvind vil have den modsatte effekt. Pointene for de forskellige dele lægges til sidst sammen, hvorved vi får resultatet af springet.

Sportens store turneringer
Den første konkurrence i skihop blev afholdt i Norge i 1872. Siden har en række konkurrencer og mesterskaber fundet vej til sporten, hvoraf World Cup er en af de største turneringer i sporten. Denne turnering finder næste gang sted til november. Her er det dygtige skihoppere som blandt andet Halvor Egner Granerud og Markus Eisenbichler, der udmærker sig. Ifølge oddsene fra bookmakere der tilbyder betting og sportsnyheder om blandt andet andre vintersports som ishockey, ligger de to nævnte skihoppere forrest i feltet til at vinde mesterskabet. Heraf har Granerud lige nu vinderodds på 2.50, mens Eisenbichler følger stærkt efter med odds på 6.50.

Foruden World Cup indeholder sporten også en stor turnering som Firebakketurneringen. Denne vinterturnering finder sted hvert år omkring nytår og udfolder sig på to bakker i Tyskland og to bakker i Østrig. Det er blandt andet via denne turnering, at skihoppere får point til World Cup i skihop. Du kan også opleve skihop i vinterudgaven af OL. Siden 1924 har skihop udgjort en naturlig del af vinterudgaven af de olympiske lege. Andre store turneringer i skihop er Grand Prix, Nordic World Ski Championship og Continental Cup. Der er altså rigeligt at holde øje med, hvis du vil opleve en spændende turnering i skihop.

Forhåbentlig er du nu blevet lidt klogere på den udfordrende skihop-sport, som samler nogle af verdens største vovehalse og atleter. Her duellerer atleterne i sportens store turneringer, og her forbløffer de med deres evner og formåen, når det kommer til springets længde og stil. Skihop er og bliver en af de mest underholdende vintersports at følge fra sidelinjen – ingen tvivl om det.

Share