Er der endnu en overraskelse i vente i Four Hills-turneringen i år?

Er der endnu en overraskelse i vente i Four Hills-turneringen i år?

Lige foruden verdensmesterskabet, så er den berømte Four Hills-turnering det absolutte højdepunkt i sæsonen inden for skihop. Turneringen finder sted i Tyskland og Østrig mellem jul og starten af januar, og inkluderer som altid fire separate events.

De to første finder sted i Tyskland. Her starter turneringen den 28. – 29. december i Oberstdorf i Oberallgäu regionen inden Garmisch-Partenkirchen der ligger ved Zugspitze venter nytårsaften og nytårsdag. Herefter rykkes hele arrangement til Østrig, hvor Innsbruck i Tyrol ligger venue til den 3. – 4. januar inden det hele afsluttes i Bischofshofen i St. Johann distriktet den 5. – 6. januar 2020.

Men’s ski jumping” – (CC BY-SA 2.0) by Bryan Allison

Turneringen er desuden meget forskellig fra det sædvanlige VM i skihop. Reglerne er nemlig meget forskellige fra resten af løbene i sæsonen, men tæller dog stadig med i det overordnede VM-regnskab.  

De 50 kvalificerede skihoppere konkurrerer i første runde mod hinanden i en-mod-en dueller. Her fungerer det som knockout-kampe, hvor vinderen går videre til anden runde, og taberen ryger ud. De fem bedste tabere går dog også videre grundet “de heldige tabere reglen”. Men hvordan bliver det bestemt hvem der skal dyste mod hinanden i første runde? Det bliver afgjort baseret på resultaterne fra kvalifikations-hoppet dagen før. Førstepladsen her får således lov at duellere mod sidstepladsen, mens andenpladsen møder andensidste pladsen og så videre. Den overordnede vinder af hele Four Hills-turneringen findes ud fra resultaterne fra alle fire hop. Det betyder også at hvis en skihopper ikke klarer sig videre fra første runde i et af eventsene, så har han så godt som tabt i løbet om titlen. Der er derfor garanteret spænding lige fra første hop.

De seneste to år har været meget spektakulære, da vinderne her formåede at vinde alle fire hop. En utrolig præstation som kun er sket tre gange i historien. Første gang det skete var i 2002, hvor tyske Sven Hannawald i 50-års jubilæet for turneringen vandt rub og stub. 16 år skulle der derefter gå inden polske Kamil Stoch i 2017/18 gjorde det samme inden japaneren Ryoyu Kobayashi utroligt nok efterlignede den præstation året efter. Altså sidste år. Det skal derfor blive spændende at se om vi for tredje år i træk får at se en vinder af Four Hills, som vinder alle skihop. Hvis du tror at det sker, kunne et odds forslag være at spille på en skihopper til at vinde alle fire løb til odds 8.00. Både Rouyu Kobayashi og Kamil Stoch forventes at deltage i dette års udgave af turneringen, og begge kommer til at være meget opsat på at gentage deres tidligere præstationer. Størst chance er der nok for at det bliver Stoch, hvis det skal være. Den polske legende regnes for at være en af de største skihoppere i sporten, og er også stadig blandt verdens bedste. Han er desuden utrolig populær i Polen, hvor har vundet prisen som årets sportsperson to gange.

Uanset hvad bliver det igen i år en stor oplevelse at følge Four Hills.

Share